Privacy creëren door middel van beplanting

 Vaak krijgen wij de vraag ‘Hoe zorg ik voor voldoende privacy op onze camping?’

Het strategische gebruik van de groenvoorziening speelt een ongemerkt grote rol. Goede aanplant spreekt tot de verbeelding en voedt het optimale buitenleven-gevoel.

Wat maakt een camping aantrekkelijk voor kampeerders?

De keuze van uw doelgroep is zowel bij het aankopen als bij het inrichten van uw kampeerterrein van het eerste belang. Verwacht u straks veel kinderen of juist senioren te verwelkomen? Sportieve gasten of rustzoekers, zonaanbidders of schaduwliefhebbers?

De regio waarin uw camping ligt is een belangrijke speler of juist spelbreker in die plannen. Een camping is altijd maatwerk is en het begint met een doordacht plan. Betrek hierbij vooral specialisten die weten wat er in de regio groeit en bloeit en wat wel en niet werkt.

Campinghouders die zich willen onderscheiden van de concurrentie zullen de doelgroep aangeven zoals bv. een gezinscamping, een naturistencamping, een christelijke camping, een eco-camping, hondencamping, motorcamping, een vakantiedorp … Door de juiste camping te selecteren zal voor de vakantieganger de kans groter zijn gelijkgestemden te treffen.

Elke situatie is anders, maar met groen kun je een terrein maken of breken. Iedereen heeft wel eens op een camping gestaan die meer op een doolhof leek, door alle aangeplante coniferenhagen, dan op een gezellige camping met natuurlijke variatie. Afscheiding door coniferen is prima, maar breng diversiteit aan met planten. Varieer in de struiken die u aanplant en plant bomen die bij de regio passen. Bedenk ook wat wel of niet praktisch is, bessenstruiken of besdragende bomen zijn leuk, maar kunnen ook overlast geven.

Varieer met open plekken (grasveld) en meer besloten plekken. Daarbij kunt u kiezen uit strakkere hagen of een meer bosjesachtige omgeving. Afhankelijk van de grootte van de camping is het verstandig om plekken waar activiteiten plaatsvinden te clusteren. Zoek combinaties van toilet – en wasgelegenheden, van speelterreinen, sportvoorzieningen en zwembaden en plan deze evenredig over het terrein. Dit zijn de plekken waar veel mensen samenkomen en waar u tot op bepaald niveau ook toezicht op wilt hebben. En op deze manier blijft er in de omgeving rondom de tent of caravan voldoende rust over om te kunnen lezen of samen zijn.

Belangrijke factoren zijn de bereikbaarheid en de begaanbaarheid van het terrein, de ligging, de veiligheid, is er wateroverlast na regenbuien, etc.

Door de juiste inrichting en gebruik van planten en bomen kunt u doeltreffend een mix maken tussen open en gesloten inrichting van uw camping waarbij (uit)zicht en privacy hand in hand gaan.

Geschikte beplanting

Ilex aquifolium – Hulst – solitair of als haagelement
groenblijvend – hoogte 5 – 10 m – bloeitijd mei

Photinia fraser – Glansmispel – solitair of als haagelement
groenblijvend – witte bloemen – hoogte 1 – 3 m – bloeitijd mei-juni

Euonymus europaeus – Kardinaalsmuts – solitair of als haagelement
bladverliezend – witte bloemen – hoogte 2 – 3 m – bloeitijd april-mei

Cornus mas – Gele kornoelje – solitair of als haagelement
bladverliezend – gele bloemen – eetbare vruchten – 3 – 5 m bloeitijd februari-maart

Lavatera ‘Rosea’ – Struikmalva – solitair of als haagelement – potten-bakken – beschutte plek
halfwintergroen tot wintergroen naar gelang de regio – grote roze-lila bloemen
hoogte 1.8 – 2 m – bloeitijd juni-juli-augustus-september

Rubus fruticosus ‘Black Satin’ – Doornloze braam – zelfbestuivend – solitair of als haagelement
bladverliezend – wit tot roze bloemen – hoogte1.8 – 2 m – bloeitijd juni-juli
vruchten eind augustus-september – voor sap, jam, vruchtentaart

Viburnum plicatum ‘Mariesii’ – Japanse sneeuwbal – solitair
bladverliezend – etagegewijs vertakt – bloemen wit – hoogte 1.5 – 2 m bloeitijd mei-juni

Malus ‘Red Sentinel’ – Sierappel – solitair
hoogte 5-6 m – witte bloemen- bloeitijd april-mei

Al deze soorten kunnen solitair of in groepen geplant worden, ze zijn zeer mooi en vragen weinig onderhoud en stellen geen hoge eisen aan de bodem.

Enkele zomerbloeiende struiken

Buddleja – Vlinderstruik – bloeitijd van juni tot oktober

 • Buddleja “African Queen” (paars)
 • Buddleja “Black Knight” (donker violet, lang bloeiend)
 • Buddleja “Empire Blue” (diep paarsblauw)
 • Buddleja “Nanho Blue” (diep blauwpaars, iets lagere soort)
 • Buddleja “Pink Delight” (zuiver roze met zeer lange pluimen)
 • Buddleja “White profusion” (witte lange tros)

Caryopteris – Blauwe Spirea – bloeitijd augustus-september

Deutzia scabra “Pride of Rochester” – Bruidsbloem – bloeitijd mei-juni-juli

Hibiscus syriacus – Altheastruik – bloeitijd juni-juli tot oktober

Hypericum – Hertshooi – bloeitijd juli-augustus

Ligustrum vulgare – Gewone liguster – bloeitijd juni-juli

Rosa – Roos – bloeitijd mei-juni-juli-augustus

Spirea – Spierstruik – afhankelijk van het soort van maart tot september

5 toppers onder de seringen
 • Syringa vulgaris ‘Oliver de Serres’ dubbelbloemig, lilablauw – hoogte 2-3 m – bloeitijd mei-juni
 • Syringa vulgaris ‘Miss Ellen Willmott’ gevuld bloemig, wit – hoogte 3-4 m – bloeitijd mei-juni
 • Syringa prestoniae ‘Redwine’ bloemen karmijnrood – hoogte 2-3 m – bloeitijd mei-juni
 • Syringa vulgaris ‘Charles Joly’ bloemen roodpaars – hoogte 3-5 m – bloeitijd mei-juni
 • Syringa patula ‘Miss Kim’ bloemen violetpaars – struik hoogte 1 – 1.5 m – bloeitijd mei-juni

Zo maak je een grote tuin intiem en gezellig

Voor veel landgenoten is de wens om ruimer te wonen en meer ruimte om hun huis te hebben een belangrijke reden om naar Frankrijk te verhuizen. Een grotere tuin vraagt evenwel om een andere manier van inrichten dan de tuinen die we doorgaans in Nederland kennen. Door het toepassen van een aantal richtlijnen maak je van een grote tuin een intieme tuin, zonder dat je je verloren voelt in de ruimte.

Opdelen in aparte plekken

Mensen voelen zich over het algemeen prettiger in een meer besloten omgeving. Door een tuin te verdelen in verschillende kamers of plekken breng je meer beslotenheid en kun je verschillende sferen creëren die eventueel sterk van elkaar gescheiden zijn. De tuinkamer is daar een bekend voorbeeld van. Maar het kunnen ook plekken zijn die geleidelijk in elkaar overgaan en toch een  eigen sfeer hebben. Voorbeelden hiervan is het gebruik van meerdere terrassen of een wellness-ruimte met een zwembad, zwemvijver of een lekkere loungehoek. Elke plek kun je zo een eigen
sfeer geven. Bij een grote tuin met verschillende plekken vormt de beplanting voor de verbinding, zodat het één geheel wordt.

Paden

Naast beplanting is het belangrijk om de verschillende plekken of ruimten met elkaar te verbinden met een pad. Hierbij kun je goed variëren met vorm en materiaal. Dit kunnen bestrate paden zijn, maar ook paden van grind, gravel of houten vlonders. Daarnaast zijn paden natuurlijk ook gewoon praktisch, en bewust of onbewust volgen je ogen vaak de paden, waardoor mooie zichtlijnen ontstaan.

Bomen

Wanneer je juist wel van openheid en weidsheid houdt, zijn bomen hét middel om mooie plekken te creëren in een grote tuin. Denk aan één boom of enkele bomen waar je heerlijk onder kunt zitten. Met een paar stoelen of een eenvoudig bankje heb je al een gezellige intieme plek. Bomen kunnen ook functioneel gebruikt worden om gebouwen of ruimten met elkaar te verbinden,
of om een zichtlijn te accentueren door er een bomenrij langs te plaatsen.

Verlichting

Aan verlichting wordt meestal niet als eerste gedacht bij het inrichten van de tuin. Of hoogstens bij de ingang een lichtpunt. Toch kunnen door de juiste verlichting unieke plekken gemaakt worden. Denk aan het verlichten van de wellnessruimte, het van onderen belichten van bomen, verlichting langs een hoofdpad in de tuin of het aanlichten van de gevel.

Siergrassen

Moderne tuinen kennen dikwijls een strak lijnenpatroon en kenmerken zich door een aantal beeldbepalende structuren. Een veel gebruikte manier om structuur aan te brengen is het toepassen van siergrassen.

Siergrassen worden bij het creëren van een groene structuur vaak niet als solitair aangeplant, maar in een vak of in rijen. Ze danken hun populariteit aan het feit dat ze lang groen, of zelfs altijd groen blijven, een speels karakter hebben en structuur en vorm aan de tuin geven.
In het najaar en in de winter hebben ze een prachtig silhouet en laten ze zich prima combineren met andere planten. In opmars is de combinatie met vaste planten, want dit geeft een bijzonder fraai en speels effect. De vaste planten worden dan als enkelingen tussen de grassen door geplant, waarbij ze er vaak net even iets bovenuit steken.

Schilderachtig effect

Siergrassen zijn dus zeer breed inzetbaar in de tuin en kunnen echte blikvangers zijn. Er zijn meerder soorten in de handel verkrijgbaar. Het ene siergras past beter midden in een plantenvak, terwijl een ander soort door zijn uitstraling ook prima langs een waterpartij kan worden geplant. Vooral de hogere grassoorten kunnen uitgroeien tot indrukwekkende pollen, met bloeiaren die er mooi bovenuit steken. In het late najaar hebben deze een prachtige herfstkleur. In de winter kunt u siergrassen prima laten staan, en het dunne laagje rijp op de aren geeft altijd
weer een schilderachtig effect. Voorbeelden van veel gebruikte grassen zijn de Miscantus (prachtriet), de hogere soorten van de Molinia (pijpenstrootje)en de Cortederia (pampasgras).

Groenblijvende soorten

De meeste soorten komen het beste tot hun recht als ze in een groep worden aan geplant. Dat kunnen er bijvoorbeeld vijf tot zeven bij elkaar zijn, zodat ze ongeveer één vierkante meter bedekken. Maar ook een groter vak zal zeker niet misstaan. Kies dan wel een soort die groenblijvend is, zodat u in de winter niet tegen een groot kaal vlak aankijkt.
De Carex, die u in veel kleuren kunt kopen, leent zich daar goed voor. Andere variëteiten die goed als groep aangeplant kunnen worden zijn:
Calamagrostis (struisriet), Panicum (vingergras), Pennisetum (lampenpoetser), Imperata (bloedgras) en Festuca (zwenkgras).
Als u wel een paar grassen in uw tuin wilt, maar er geen plek meer voor heeft in de border, zet ze dan in een pot op het terras of balkon.
Siergrassen snoei je pas in hetvoorjaar, want juist in de herfst en in de winterperiode zijn veel grassen prachtig om te zien.

Snoeien

Siergrassen snoeit u pas in het voorjaar, want juist in de herfst en in de winterperiode zijn veel grassen prachtig om te zien. Het afgestorven blad en de stengels zorgen voor een natuurlijke bescherming tegen vorst en vocht. De enige grassoort die wel bescherming nodig heeft, is de Cortaderia (pampasgras). Pak deze in de winter in met stro of noppenfolie. Vanaf eind maart kunt u gaan snoeien (behalve de wintergroene grassen) tot op ongeveer 10 à 20 cm boven de grond. Daarna loopt het gras weer prachtig uit en kunt u er weer lang van genieten.